Is stress altijd ongezond?

29 jul Is stress altijd ongezond?

Bij veel kwalen wordt geadviseerd stress te vermijden, want al heel lang is de overtuiging gangbaar dat stress en zeker langdurige stress ongezond is. Het veroorzaakt hart- en vaatlijden waardoor mensen 30% meer kans maken om vroeger te overlijden Dit heeft te maken met de vernauwing va de vaten tijdens een stresserende situatie.

 

Waarschijnlijk heeft u zich ook al wel eens afgevraagd hoe u dat kunt voorkomen. Niet alle stress is te vermijden. Drukte en reorganisatie op het werk, zorgen om kinderen of ouders, we krijgen er allemaal wel een keer mee te maken. Mogelijk krijg u ook nog eens meer stress bij de gedachte dat dit allemaal niet gezond voor u is en piekert u dan weer hoe dit op te lossen.

 

Er is nog een andere manier om naar stress te kijken. Uit onderzoek is nu gebleken dat als mensen overtuigd waren van de positieve kant van stress, namelijk dat het lichaam zich klaarmaakt om de situatie beter aan te kunnen, zoals extra zuurstof naar de hersenen brengen voor betere concentratie bij een presentatie, dat dit negatieve effect er niet was.

Uit ander onderzoek kwam naar voren dat oxytocyne, ook bekend als het knuffelhormoon, ook een rol speelt bij stress. Oxytocyne maakt dat men meer geneigd is contact te zoeken in stressvolle situaties en deze emotionele steun heeft ook een positief effect op het lichaam.

Bij zowel de positieve overtuiging als de sociale steun vernauwen de vaten zich niet sterk, maar blijven meer ontspannen, passend bij een staat van blijdschap en moed.

 

Wilt u een uitgebreidere uitleg hierover kunt op You Tube het filmpje met Kelly McGonigal bekijken waarbij zij heel helder de nieuwste inzichten over onze psyche brengt.