Ademtherapie

Ademen gaat vanzelf

Ademtherapie Van Dixhoorn

Adem- en Ontspanningstherapie (AOT)is ontwikkeld door Jan van Dixhoorn, als arts verbonden aan het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

 

Zijn methode is zeer effectief en laagdrempelig voor mensen die willen leren ontspannen.

 

Ook als u in het verleden aan ontspanning via andere methoden (yoga, tai chi, mindfulness) heeft gedaan, maar er nu niet toe komt doordat er veel zaken u bezig houden kan de Van Dixhoorn methode een waardvolle ondersteuning voor u zijn om weer tot ontspanning te komen.

 

Indicaties voor AOT

Het verminderen van onnodige spanning leidt tot voelbaar makkelijker bewegen en ademen. U voelt zich prettiger en de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Deze effecten hebben een zeer brede toepassing en zijn van grote betekenis bij werkhervatting, herstel na ziekte of bij chronische ziekte, slaapproblemen en om makkelijker te sporten.

De methode wordt toegepast bij 4 categorieën van gezondheidsproblemen:

  • Spanningsgerelateerde problemen: klachten zonder somatische oorzaak, zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out.

 

  • Psychische problemen: vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking.

 

  • Functionele problemen van houding, adem, stem en beweging: zoals rug- en nekklachten en ademproblemen, maar ook scoliose, verbetering romp-balans, chronische pijn, RSI, whiplash, stemproblemen.

 

  • Spanningsproblemen met specifieke somatische oorzaak: klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of inwendige orgaan problemen.

Hoe verloopt een behandelreeks?

Als u komt voor adem- en ontspanningstherapie gelden de eerste 4 behandelingen als proefbehandeling. Dit is een gewone behandelreeks met intakegesprek en 3 behandelingen en word afgesloten door een evaluatie. Hierin word met u besproken of er effect is van de behandeling en of het zinvol is om door te behandelen, of er een andere behandelmethode gevolgd moet gaan worden of dat deze korte reeks voldoende effect voor u opgeleverd heeft.

 

Als u doorgaat met de behandeling volgen er nog 4 behandelingen, eventueel gecombineerd met een behandeling elders, zoals psychologische begeleiding. Vervolgbehandeling kan ook in een groep plaats vinden.